! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aluminiumfolie

Vraag: Ik heb begrepen dat koken in aluminium pannen slecht is voor de gezondheid. Geldt dat ook voor het opwarmen van eten in aluminiumfolie in de oven?

Gepubliceerd op:5 augustus 2021


Antwoord: Aluminium kan via kookgerei of verpakkingsmaterialen in kleine hoeveelheden in voedsel terechtkomen. Dat komt doordat aluminium oplost in combinatie met zout of zuur. Daarom hebben aluminium blikjes aan de binnenkant een beschermlaag. Gebruik liever geen aluminium pannen, schalen, potten of folie voor het bereiden of bewaren van heel zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree en zoute haring.

Overigens krijg je bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon niet snel te veel aluminium binnen. Je lichaam neemt dat in heel kleine hoeveelheden op en voert de rest via de nieren af.

Wieke van der Vossen-Wijmenga, expert Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum
Gezondgids 4, 2021

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200