! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Besmetting door buitendouche

Vraag: Ik heb een zonnedouche voor bij het buitenzwembad; een staande douche waarbij het water door de zon wordt verwarmd. In hoeverre is zo'n douche legionellavrij? En is de leverancier verantwoordelijk bij besmetting?


Antwoord: De legionellabacterie groeit in stilstaand of langzaam stromend water van tussen de 20 en 60 °C. Wanneer de zonnedouche wordt gevuld met water (dat al besmet kan zijn) kan een legionellabesmetting ontstaan. Het water staat namelijk stil en de temperatuur is in de zomer al snel boven 20 °C. Bovendien kan in de waterzak, leiding of slang een zogenoemde biofilm ontstaan waar de bacterie zich in nestelt.

Het RIVM waarschuwt ook voor tuinslangen met stilstaand water. In feite werkt een zonnedouche hetzelfde. De leverancier is verantwoordelijk voor een deugdelijk product, maar niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen. Het product wordt niet verkocht als 'legionellaveilig'.

Hugo ter Hoeve, directeur en eigenaar Legionella Research Nederland
Gezondgids 3, juni 2016

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200