! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bloedtransfusie

Vraag: Onlangs hoorde ik dat je geen bloeddonor meer kunt worden als je een bloedtransfusie hebt gehad. Waarom is dat?

Gepubliceerd op:8 oktober 2020


Antwoord: Wie na 1 januari 1980 een bloedtransfusie heeft ontvangen mag inderdaad geen bloeddonor zijn. Deze maatregel is genomen naar aanleiding van de gekkekoeienziekte-epidemie in de jaren 80 en 90. Deze ‘prionziekte’ bij koeien is overdraagbaar naar mensen als zij besmet rundvlees eten.

Prionen zijn afwijkende, ziekmakende eiwitten die het lichaam niet kan afbreken. Ze leiden tot een kettingreactie waardoor ook andere eiwitten een afwijkende vorm aannemen en daardoor niet meer afgebroken worden. Prionen richten schade aan in de hersenen, wat uiteindelijk leidt tot ernstige ziekte en de dood.

De ziekte kan ook van mens op mens worden overgedragen via een bloedtransfusie. Er zijn geen tests die prionen opsporen in bloed. Daarom wordt iedereen die na 1 januari 1980 een transfusie heeft ontvangen uitgesloten als bloeddonor.

Ed Slot, secretaris Medische Zaken Concernstaf bij Stichting Sanquin Bloedvoorziening
Gezondgids 5, 2020

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200