! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bonen roerbakken

Vraag: Ik koop weleens schoongemaakte groentemengsels met bijvoorbeeld sperzie- en sojabonen. De bereiding hiervan is bij roerbakken korter dan bij koken. Is dat slecht voor de spijsvertering?

Gepubliceerd op:6 december 2019


Antwoord : Rauwe peulvruchten bevatten het giftige planteneiwit lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts en diarree krijgen. Gebeurt dit te vaak, dan kan het zelfs je darmen en nieren beschadigen. Verhitting door koken maakt lectine onschadelijk. Kook (gedroogde) peulvruchten daarom altijd gaar. Dit geldt ook voor sperziebonen en sojabonen. Peulvruchten uit pot en blik zijn al voldoende gaar.

Ook roerbakken maakt lectine onschadelijk. De verhitting vindt alleen anders plaats dan bij koken: bij roerbakken is het vooral de olie die de warmte geleidt, bij koken is dit het water. Bij roerbakken zijn groenten – en dus ook peulvruchten – vaak sneller gaar, omdat de temperatuur hoger is dan bij koken. Het roerbakken van peulvruchten is dus niet slecht voor de spijsvertering, zolang je er maar voor zorgt dat de peulvruchten gaar worden.

Rosa Rolvink, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 6, 2019

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200