icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Depressie

Vraag: In de winter slikte ik een antidepressivum. Nu gaat het beter en wil ik graag stoppen. Hoe pak ik dit aan?

Gepubliceerd op:5 april 2019


Antwoord: Stoppen of niet? Voor veel antidepressivagebruikers is het een belangrijk onderwerp. Voor elk geneesmiddel (en voor elke geneeskundige behandeling) geldt dat de voordelen van het gebruik groter moeten zijn dan de nadelen. Of stoppen een goede optie is, verschilt van persoon tot persoon. Heel belangrijk is het daarom de beslissing te bespreken met je arts en je omgeving.

Ongeveer 20 tot 40% van de mensen krijgt na het stoppen met antidepressiva onttrekkingsklachten, zoals griepachtige verschijnselen, stemmingswisselingen of slaapproblemen. Wees hier dus op voorbereid. Over het algemeen geldt: hoe sneller je afbouwt, hoe ernstiger de onttrekkingsverschijnselen. Maak daarom met je arts een concreet afbouwplan met een geleidelijke afbouw.

Bespreek verder wanneer je contact opneemt met je arts. Bijvoorbeeld als de onttrekkingsverschijnselen aanhouden of als de depressie terugkomt. En kijk ook eens op antidepressiva.nl.

Christiaan Vinkers, psychiater en onderzoeker bij Amsterdam UMC
Gezondgids 2, 2019

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200