! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kosten kroon

Vraag: Hoe weet ik of de materiaal- en techniekkosten die mijn tandarts rekent voor de kroon op een implantaat, billijk zijn?

Gepubliceerd op:4 oktober 2019


Antwoord: Materiaal- en techniekkosten zijn meestal niet in het tarief van de behandeling opgenomen en mag de tandarts dus aanvullend in rekening brengen. Een specifiek bedrag hiervoor is niet te noemen. Wel moet de tandarts de kosten van de gebruikte materialen en technieken een-op-een doorberekenen. Dit wil zeggen dat hij niet meer mag rekenen dan de inkoopprijs die hij zelf heeft betaald aan bijvoorbeeld een tandtechnicus of een tussenpersoon.

Om zeker te weten of je tandarts de juiste prijzen in rekening brengt, kun je de inkoopfactuur opvragen bij zijn praktijk. Die is verplicht deze te geven als je hierom vraagt. Maakt je tandarts de kroon zelf, dan gelden de maximumtarieven zoals vastgesteld in de ‘Prestatie- en tariefbeschikking tandtechniek in eigen beheer’. Deze is te vinden op puc.overheid.nl/nza.

Erik Bloem, woordvoerder bij de Nederlandse Zorgautoriteit
Gezondgids 5, 2019

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200