icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kosten kroon

Vraag: Hoe weet ik of de materiaal- en techniekkosten die mijn tandarts rekent voor de kroon op een implantaat, billijk zijn?

Gepubliceerd op:4 oktober 2019


Antwoord: Materiaal- en techniekkosten zijn meestal niet in het tarief van de behandeling opgenomen en mag de tandarts dus aanvullend in rekening brengen. Een specifiek bedrag hiervoor is niet te noemen. Wel moet de tandarts de kosten van de gebruikte materialen en technieken een-op-een doorberekenen. Dit wil zeggen dat hij niet meer mag rekenen dan de inkoopprijs die hij zelf heeft betaald aan bijvoorbeeld een tandtechnicus of een tussenpersoon.

Om zeker te weten of je tandarts de juiste prijzen in rekening brengt, kun je de inkoopfactuur opvragen bij zijn praktijk. Die is verplicht deze te geven als je hierom vraagt. Maakt je tandarts de kroon zelf, dan gelden de maximumtarieven zoals vastgesteld in de ‘Prestatie- en tariefbeschikking tandtechniek in eigen beheer’. Deze is te vinden op puc.overheid.nl/nza.

Erik Bloem, woordvoerder bij de Nederlandse Zorgautoriteit
Gezondgids 5, 2019

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200