icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Goed middel bij hoofdluis

Vraag: Wat is een goed middel tegen hoofdluis?


hoofdluisAntwoord: Het natte haar twee weken lang elke dag intensief kammen met een speciale netenkam zonder hoofdluismiddel is waarschijnlijk even effectief als dezelfde behandeling mét hoofdluismiddel. Met wat crèmespoeling wordt het doorkammen gemakkelijker.

Er zijn ook diverse lotions en shampoos te koop op basis van dimeticon, malathion of permetrine. Middelen met dimeticon hebben de voorkeur omdat daar geen insecticiden in zitten. Dimeticon vormt een afsluitend laagje over de hoofdluis, waardoor de hoofdluis stikt. Bovendien kan er geen resistentie tegen dimeticon ontstaan, terwijl die kans er wel is bij permetrine en in mindere mate bij malathion. Gebruik in elk geval een geregistreerd geneesmiddel met dimeticon; dat is nu alleen XTLuis Lotion.

Een andere mogelijkheid is een professionele heteluchtbehandeling met een zogenoemde LouseBuster. Eén behandeling doodt tot 88% van de luizen en 99% van de eitjes en kost circa €90. Uitsluitend kammen is redelijk eenvoudig, goedkoop én zonder middelen. Voor mij een aanrader.

Desirée Beaujean, hoofd Richtlijnontwikkeling landelijke coördinatie infectieziektebestrijding, RIVM
Gezondgids 1, februari 2014

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200