! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goed middel bij hoofdluis

Vraag: Wat is een goed middel tegen hoofdluis?


hoofdluisAntwoord: Het natte haar twee weken lang elke dag intensief kammen met een speciale netenkam zonder hoofdluismiddel is waarschijnlijk even effectief als dezelfde behandeling mét hoofdluismiddel. Met wat crèmespoeling wordt het doorkammen gemakkelijker.

Er zijn ook diverse lotions en shampoos te koop op basis van dimeticon, malathion of permetrine. Middelen met dimeticon hebben de voorkeur omdat daar geen insecticiden in zitten. Dimeticon vormt een afsluitend laagje over de hoofdluis, waardoor de hoofdluis stikt. Bovendien kan er geen resistentie tegen dimeticon ontstaan, terwijl die kans er wel is bij permetrine en in mindere mate bij malathion. Gebruik in elk geval een geregistreerd geneesmiddel met dimeticon; dat is nu alleen XTLuis Lotion.

Een andere mogelijkheid is een professionele heteluchtbehandeling met een zogenoemde LouseBuster. Eén behandeling doodt tot 88% van de luizen en 99% van de eitjes en kost circa €90. Uitsluitend kammen is redelijk eenvoudig, goedkoop én zonder middelen. Voor mij een aanrader.

Desirée Beaujean, hoofd Richtlijnontwikkeling landelijke coördinatie infectieziektebestrijding, RIVM
Gezondgids 1, februari 2014

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200