icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Granaatappel en bloeddruk

Vraag: Sinds ik gedurende 6 weken zo’n 2 granaat­appels per week eet, is mijn bloeddruk gezakt van 150/90 mm Hg naar 145/90 mm Hg. Ook is mijn cholesterolgehalte gezakt van 4,6 mmol/l (HDL) en 2,6 mmol/l (LDL) naar respectievelijk 2,4 mmol/l en 1,9 mmol/l. Ik gebruik de bloedverdunner clopidogrel. Kan ik veilig granaatappel blijven eten?


Antwoord: Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat dagelijks gebruik van granaatappel (Punica granatum) bloeddrukverlagend werkt: de bovendruk kan met 5 mm Hg afnemen en de onderdruk met 2 mm Hg. Er is alleen geen invloed gevonden van het gebruik van granaatappel op lipiden, zoals cholesterol en triglyceriden. Wel is in diergeneeskundig onderzoek (met konijnen) gezien dat het bloedverdunnend werkt. Het consumeren van granaatappel zou dan ook de werking van het antistollingsmiddel clopidogrel kunnen versterken. Bespreek met de voorschrijver van het middel of dit wenselijk is.

Over mogelijke interacties tussen clopidogrel en granaatappel staat niets in het Farmacotherapeutisch Kompas, een vakblad over geneesmiddelen voor zorgprofessionals. Maar dat ze tot op heden niet zijn gerapporteerd, wil niet zeggen dat ze er niet zijn.

Mark Brueren, huisarts
Gezondgids 4, augustus 2017

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020