Granaatappel en bloeddruk
Vraag: Sinds ik gedurende 6 weken zo’n 2 granaatappels per week eet, is mijn bloeddruk gezakt van 150/90 mm Hg naar 145/90 mm Hg. Ook is mijn cholesterolgehalte gezakt van 4,6 mmol/l (HDL) en 2,6 mmol/l (LDL) naar respectievelijk 2,4 mmol/l en 1,9 mmol/l. Ik gebruik de bloedverdunner clopidogrel. Kan ik veilig granaatappel blijven eten?
Antwoord: Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat dagelijks gebruik van granaatappel (Punica granatum) bloeddrukverlagend werkt: de bovendruk kan met 5 mm Hg afnemen en de onderdruk met 2 mm Hg. Er is alleen geen invloed gevonden van het gebruik van granaatappel op lipiden, zoals cholesterol en triglyceriden. Wel is in diergeneeskundig onderzoek (met konijnen) gezien dat het bloedverdunnend werkt. Het consumeren van granaatappel zou dan ook de werking van het antistollingsmiddel clopidogrel kunnen versterken. Bespreek met de voorschrijver van het middel of dit wenselijk is.
Over mogelijke interacties tussen clopidogrel en granaatappel staat niets in het Farmacotherapeutisch Kompas, een vakblad over geneesmiddelen voor zorgprofessionals. Maar dat ze tot op heden niet zijn gerapporteerd, wil niet zeggen dat ze er niet zijn.
Mark Brueren, huisarts
Gezondgids 4, augustus 2017
Smaakt dit naar meer?
Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.
