icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Hoortoestel

Vraag: Sinds een tijdje heb ik een hoortoestel. Hoe vaak en waarmee kan ik dat het best reinigen? En waarom is dit eigenlijk nodig?

Gepubliceerd op:8 februari 2019


Antwoord: Goed onderhoud van een hoortoestel is belangrijk vanuit hygiënisch oogpunt. Bij aanschaf van het toestel moet de audicien vertellen hoe je het apparaat schoonmaakt. Dit is afhankelijk van het soort toestel. Ook is het te lezen in de onderhoudsinstructies. Toestellen met een luidspreker in het oor zijn overigens niet zelf schoon te maken, dat doet de audicien.

Andere soorten hoortoestellen zijn dagelijks schoon te maken met desinfecterende doekjes. Verder heeft een maatwerk-oorstuk een ventilatieopening, die elke dag met een speciale reinigingspen doorgeprikt moet worden om het oorsmeer te verwijderen.

Een oorstuk dat is los te koppelen van het toestel is wekelijks schoon te maken met reinigingstabletten. Het los te maken dunne geluidsslangetje kun je beter elke dag even doorpikken met een speciale reinigingspen.

Verder is het advies bij hoortoestellen met een ‘dome’ minimaal elke 2 maanden het dopje dat in het oor gaat (tip of parapluutje) te vervangen.

Conny Polleunis, audioloog en bestuurslid bij stichting Audicienregister
Gezondgids 1, 2019

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200