! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Insecticide

Vraag: Is het schadelijk voor je gezondheid om een dispenser met insecticide naast de eettafel te zetten? Zo’n dispenser geeft elk kwartier een pufje om vliegen te verdelgen.

Gepubliceerd op:3 december 2020


Antwoord: Insecticiden zijn biociden. Biociden hebben een toelating nodig van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en bio­ciden. Die wordt alleen gegeven als is aangetoond dat ze veilig zijn.

Een toelating is te controleren met een toelatingsnummer op de verpakking. Dit nummer bestaat meestal uit 5 cijfers en de letter N, of 11 cijfers en de letters NL.

Als een product met een biocide een toelatingsnummer heeft en als je het gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing, kun je ervan uitgaan dat het product veilig is. Dat wil zeggen: bij juist gebruik zijn er geen schadelijke effecten op de gezondheid te verwachten. Maar dat wil niet zomaar zeggen dat het product ook veilig is in de buurt van voeding. Als dit niet zo is, moet het in de gebruiksaanwijzing staan. Gebruik het product in dat geval niet in de buurt van eten of de eettafel.

Toxicologen van waarzitwatin.nl
Gezondgids 6, 2020

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200