icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kaliumzout en bloeddrukverlagers

Vraag: Om de bloeddruk laag te houden, gebruik ik LoSalt. Ook gebruik ik de bloeddrukverlager Coversyl (5 mg perindopril). In de bijsluiter daarvan staat: wees zeer voorzichtig met dit middel bij het gebruik van zoutvervangers die kalium bevatten. Wat is de invloed van kalium op bloeddrukverlagers?


losaltAntwoord: LoSalt is een zoutvervanger waarin keukenzout (natriumchloride) voor een groot deel is vervangen door ander zout, kaliumchloride. Overmatige natriuminname wordt gezien als belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk. Perindopril is een bloeddrukverlager die onder meer werkt door de hoeveelheid natrium die het lichaam uitscheidt, te verhogen. Een gevolg hiervan is ook dat het lichaam minder kalium uitscheidt. Gecombineerd met een zoutvervanger die kalium bevat, kan dat ertoe leiden dat de hoeveelheid kalium in het bloed te hoog wordt. Symptomen hiervan kunnen zijn slapheid, spierkrampen en in ernstige gevallen hartritmestoornissen. Het is daarom belangrijk advies te vragen aan een arts of apotheker bij het gebruik van geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk met daarnaast een zoutvervanger. Hetzelfde geldt voor mensen met hartmedicatie of een verminderde nierfunctie.

Hanneke Goossens, apotheker bij apotheek Stevenshof in Leiden
Gezondgids 1, februari 2017

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200