! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kaliumzout in plaats van keukenzout

Vraag: De Consumentenbond voert campagnes tegen verborgen zout in alledaagse levensmiddelen. Nu las ik in een artikel van een voedingskundige over kaliumchloride als alternatief voor gewoon zout (natriumchloride). Waarom adviseert de Consumentenbond dit niet?


Antwoord: Voor veel consumenten is zout met kaliumchloride inderdaad een beter alternatief voor keukenzout (100% natriumchloride). Kaliumchloride kan helpen de bloeddruk laag te houden. Er zijn ook groepen mensen voor wie veel kalium schadelijk is voor de gezondheid. Bij mensen met nierproblemen en mensen die bepaalde plaspillen en/of ACE- remmers gebruiken, kan het kaliumgehalte in het bloed snel te hoog worden. In deze gevallen is overleg met de arts over het gebruik van kaliumzout noodzakelijk.

Overigens krijgen we het meeste natrium binnen via producten uit de supermarkt. Daarom maakt de Consumentenbond zich sterk voor zoutverlaging in levensmiddelen.

Henry Uitslag, campagneleider Voeding Consumentenbond
Gezondgids 4, augustus 2016

Lees ook:
Campagne Verborgen zout
Test zout in brood (pdf)

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200