! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laseren en staar

Vraag: Een paar jaar geleden heb ik mijn ogen laten laseren. Nu heb ik staar. Kan ik daar nog wel aan geholpen geworden?

Gepubliceerd op:5 april 2019


Antwoord: Ja, dat kan. De staaroperatie bij gelaserde ogen is gelijk aan die bij niet-gelaserde ogen. Bij een staaroperatie vervangt de arts de troebele ooglens door een implantlens. Voor de sterkte van die implantlens wordt voor de operatie een oogmeting uitgevoerd.

De optimale sterkte hangt ook af van de kromming van het hoornvlies. Omdat die na een laserbehandeling veranderd is, is de berekening voor de sterkte van de implantlens bij gelaserde ogen lastiger. Het is daarom nuttig de hoornvliesmetingen van vóór de laserbehandeling op te vragen bij het lasercentrum. Lukt dat niet, dan is met aangepaste formules alsnog de juiste sterkte van de implantlens te bepalen.

Tjeerd de Faber, oogarts bij Oogziekenhuis Rotterdam
Gezondgids 2, 2019

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200