! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Magnetronstraling

Vraag: Eten en drinken warm maken in de magnetron is lekker gemakkelijk. Maar laatst waarschuwde mijn zus me dat magnetronstraling vitaminen en mineralen afbreekt. Klopt dat?

Gepubliceerd op:2 oktober 2018


Antwoord: De magnetron is de zuinigste manier om eten klaar te maken of op te warmen én de meeste vitaminen blijven behouden. Ideaal dus. Een magnetron verhit eten met microgolven, die niet radioactief en ongevaarlijk zijn. De microgolven brengen alleen de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en door de wrijving komt vervolgens warmte vrij. Daardoor warmt het eten veel sneller op dan in een pan of oven.

Ook is er geen of amper water nodig om eten klaar te maken in een magnetron. Hierdoor blijven meer vitaminen behouden dan bij koken in water. Mineralen blijven sowieso goed behouden; die zijn – bij elke bereidingswijze – stabieler dan vitaminen.

Het enige nadeel is dat een magnetron het eten niet gelijkmatig verwarmt. Regelmatig omscheppen is daarom belangrijk, ook om ziekmakende bacteriën geen kans op overleven te geven.

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding & Gezondheid bij het Voedingscentrum
Gezondgids 5, 2018

Terug naar het overzicht
 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200