icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Mannelijke overgang

Vraag: Klopt het dat mannen ook een overgang hebben door een hormoontekort? En is daar iets aan te doen?

Gepubliceerd op:6 december 2019


Antwoord: Mannen rond de 50 kunnen worstelen met klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen en minder zin in seks, net als vrouwen rond die leeftijd. Toch is er verschil. Bij vrouwen neemt het geslachtshormoon oestrogeen tijdens de overgang snel af. Bij mannen gaat de afname van het hormoon testosteron geleidelijk. Daarnaast zijn mannelijke ‘overgangsklachten’ niet specifiek voor een testosterontekort. Ook het verouderingsproces of een medische aandoening kunnen de klachten veroorzaken.

Een gezonde leefstijl kan de klachten die bij het ouder worden horen, verminderen. Denk aan afvallen bij overgewicht, gezonder eten en meer bewegen. Bij mannen zonder medische aandoening met een laag testosterongehalte én typische klachten kan een arts eventueel extra testosteron geven. Daarbij moet steeds bekeken worden of de verbetering opweegt tegen de risico’s, zoals een verhoogd risico op prostaatkanker en aderverkalking.

Nicolaas Schaper, internist-endocrinoloog bij Maastricht UMC+
Gezondgids 6, 2019

Terug naar het overzicht
 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200