icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Mannelijke overgang

Vraag: Klopt het dat mannen ook een overgang hebben door een hormoontekort? En is daar iets aan te doen?

Gepubliceerd op:6 december 2019


Antwoord: Mannen rond de 50 kunnen worstelen met klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen en minder zin in seks, net als vrouwen rond die leeftijd. Toch is er verschil. Bij vrouwen neemt het geslachtshormoon oestrogeen tijdens de overgang snel af. Bij mannen gaat de afname van het hormoon testosteron geleidelijk. Daarnaast zijn mannelijke ‘overgangsklachten’ niet specifiek voor een testosterontekort. Ook het verouderingsproces of een medische aandoening kunnen de klachten veroorzaken.

Een gezonde leefstijl kan de klachten die bij het ouder worden horen, verminderen. Denk aan afvallen bij overgewicht, gezonder eten en meer bewegen. Bij mannen zonder medische aandoening met een laag testosterongehalte én typische klachten kan een arts eventueel extra testosteron geven. Daarbij moet steeds bekeken worden of de verbetering opweegt tegen de risico’s, zoals een verhoogd risico op prostaatkanker en aderverkalking.

Nicolaas Schaper, internist-endocrinoloog bij Maastricht UMC+
Gezondgids 6, 2019

Terug naar het overzicht
 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Webwinkel Gezondgids 4 2020 1200x1200