icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Menstruatiecups

Vraag: Vorige keer las ik in de Gezondgids over menstruatiecups. Maar hoe zit het met de siliconen in sommige cups? Zijn die te vergelijken met de siliconen-implantaten die tot gezondheidsklachten kunnen leiden?

Gepubliceerd op:2 oktober 2018


Antwoord: Een normaal gebruik van een menstruatiecup geeft geen gezondheidsklachten. Een menstruatiecup is een zacht kunststof kelkje dat je, net als een tampon, inwendig draagt. Het vangt het menstruatiebloed op. De cups worden gemaakt van rubber, siliconen of thermoplastisch elastomeer. Een menstruatiecup kan dus van hetzelfde materiaal gemaakt zijn als siliconen-implantaten, maar is bij een normaal gebruik geen risico voor je gezondheid. Dit houdt in: de menstruatiecup na maximaal 12 uur legen en reinigen voor nieuw gebruik, en na de menstruatie even uitkoken.

Jan Molkenboer, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis
Gezondgids 5, 2018

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020