! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Menstruatiecups

Vraag: Vorige keer las ik in de Gezondgids over menstruatiecups. Maar hoe zit het met de siliconen in sommige cups? Zijn die te vergelijken met de siliconen-implantaten die tot gezondheidsklachten kunnen leiden?

Gepubliceerd op:2 oktober 2018


Antwoord: Een normaal gebruik van een menstruatiecup geeft geen gezondheidsklachten. Een menstruatiecup is een zacht kunststof kelkje dat je, net als een tampon, inwendig draagt. Het vangt het menstruatiebloed op. De cups worden gemaakt van rubber, siliconen of thermoplastisch elastomeer. Een menstruatiecup kan dus van hetzelfde materiaal gemaakt zijn als siliconen-implantaten, maar is bij een normaal gebruik geen risico voor je gezondheid. Dit houdt in: de menstruatiecup na maximaal 12 uur legen en reinigen voor nieuw gebruik, en na de menstruatie even uitkoken.

Jan Molkenboer, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis
Gezondgids 5, 2018

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200