icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Nachtmerries

Vraag: Er zijn periodes waarin ik ineens slecht slaap en last heb van nachtmerries. Waar komen die nachtmerries toch vandaan?

Gepubliceerd op:2 oktober 2018


Antwoord: Voor onderzoekers is het niet helemaal duidelijk waar nachtmerries precies vandaan komen. Het lijkt er op dat je tijdens je slaap de indrukken van de dag een plek geeft. De beelden in je droom kunnen dus ontstaan door een indrukwekkende ervaring of door iets kleins en onbenulligs. De sfeer en inhoud van je dromen kunnen ook veranderen in een stressvolle periode.

Een nachtmerrie lijkt verder te kunnen ontstaan doordat de dromer vervelende dingen verwacht. Hoe meer negatieve verwachtingen je in het dagelijks leven hebt, hoe groter de kans dat je een nachtmerrie ontwikkelt.

En bij mensen die vaker nachtmerries hebben, worden de verwachtingen vaak ook weer negatiever. De bekende vicieuze cirkel. Er zijn oefeningen om jezelf een beter einde van de nachtmerrie in te beelden, zodat de negatieve verwachting verandert in een positieve.

Jaap Lancee, universitair docent Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam
Gezondgids 5, 2018

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020