icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Röntgenstraling tijdens vliegreis

Vraag: Klopt het dat de dosis straling van een röntgenfoto overeenkomt met de dosis die je oploopt tijdens een verre vliegreis?


rontgenAntwoord: Iedereen staat dagelijks bloot aan zeer geringe hoeveelheden achtergrondstraling, uitgedrukt in millisievert (mSv). In Nederland ontvangen we ongeveer 2 mSv per jaar, onder meer door straling uit de aarde, het heelal en uit bouwmaterialen als gips en beton. Röntgenstralen gaan in wisselende mate door het menselijk lichaam heen, zoals het zonlicht wel door het vensterglas kan dringen, maar niet door de spijlen in het raam. Er ontstaat een schaduw met de vorm van het raam. Op gelijke wijze toont een röntgenfoto een schaduwbeeld van het onderzochte lichaamsdeel. De röntgenstralen gaan vrijwel ongestoord door lucht in de longen, wat moeilijker door spieren en lever, en het moeilijkst door bot, waar de meeste absorptie optreedt (zonder dat de patiënt radioactief wordt).

De dosis van een gewone röntgenfoto van hart en longen is inderdaad vergelijkbaar met de dosis tijdens een vliegreis naar bijvoorbeeld Indonesië: ongeveer 0,09 mSv.

Herma Holscher, voorzitter Nederlandse vereniging voor Radiologie
Gezondgids 2, april 2014

Terug naar het overzicht

 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Webwinkel Gezondgids 4 2020 1200x1200