icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Zacht voetbed tegen osteoporose

Vraag: Is osteoporose uit te stellen door stevig op een harde ondergrond te lopen? Het klappen van de hak zou botaanmaak bevorderen. Doe je deze aanmaak teniet met een zacht voorgevormd voetbed, zoals in sandalen van Ecco?


Antwoord: Uit onderzoek blijkt dat belast bewegen een belangrijke invloed heeft op het bot- en spierstelsel. Door activiteiten als (hard) lopen en nordic walking worden botcellen geactiveerd en zullen deze bij structureel herhaalde activiteit sterker worden. Dat wordt niet alleen veroorzaakt door het klappen van de hak, maar door de herhaalde belasting op het gehele bewegingsstelsel: via de botten en spieren van de benen zich uitstrekkend naar de wervelkolom.

Ook is sterke samenhang aangetoond tussen het belasten van botten én spieren. Een maximaal effect bereik je met intensieve activiteit: in blokken van ten minste 10 minuten gedurende in totaal 30 minuten per dag. Dempend schoeisel, bijvoorbeeld om blessures te voorkomen, zal dit effect mogelijk iets verkleinen, maar daaromtrent is ons geen onderzoek bekend. Los van het type schoeisel: belastend bewegen staat voorop. 

Peter van den Berg, verpleegkundig specialist fracturen en osteoporose, Reinier de Graaf Gasthuis
Gezondgids 3, juni 2015

Lees ook:
Dossier over osteoporose (pdf, alleen voor leden)

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200