! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bloeddrukverlager

Vraag: Sinds geruime tijd slik ik medicijnen die mijn bloeddruk moeten verlagen. Kom ik hier ooit nog vanaf?

Gepubliceerd op:4 oktober 2019


Antwoord: Medicijnen tegen een hoge bloeddruk kunnen helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Het blijft daarnaast belangrijk gezond te eten, geen of weinig alcohol te drinken, niet te roken en voldoende te bewegen. Medicijnen tegen een hoge bloeddruk blijf je meestal je leven lang slikken. Soms is het voor iemand ouder dan 70 jaar niet meer nodig deze medicijnen te gebruiken, omdat de voordelen dan niet meer opwegen tegen de nadelen.

Ben je ouder dan 70 en heb je veel last van ouderdomsklachten of bijwerkingen van de medicijnen, dan kun je met je (huis)arts bespreken of je kunt minderen of stoppen. Maar als je al een hart- en/of vaatziekte hebt, dan is het - ook wanneer je de 70 al bent gepasseerd - meestal wel nodig om de medicijnen te blijven slikken.

Annemieke Schaafstra, huisarts en redacteur bij Thuisarts.nl
Gezondgids 5, 2019

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200