icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geld terug bij niet-opgehaalde medicijnen

Vraag: Is het mogelijk geld terug te krijgen voor niet-opgehaalde medicijnen? En zo ja, hoe kan ik dat doen en bij wie moet ik hiervoor zijn; bij de apotheek of bij de zorgverzekeraar?


Niet-opgehaalde-medicijnen-HIPPOAntwoord: Het is een apotheker niet toegestaan om medicijnen die niet zijn opgehaald te declareren bij de zorgverzekeraar. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit geven apothekers aan dat ze eens per maand automatisch declareren en daarna de nota crediteren als blijkt dat het medicijn niet is opgehaald. Ook al is dit tegen de regels. Als dit is gebeurd en de apotheek heeft het nog niet teruggedraaid, dan kun je die erop aanspreken. De apotheek moet dan een creditnota naar de zorgverzekeraar sturen en als het bedrag al is verrekend met het eigen risico, moet de verzekeraar dit rechtzetten.

Sandra Mul, redacteur-onderzoeker Zorg, Consumentenbond
Gezondgids 6, december 2014

Lees ook:
Vergoeding van medicijnen

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast ook veel adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

gezondgids-5-2018