! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Groene thee en bètablokkers

Vraag: Toen ik groene thee ging drinken, ontdekte ik dat mijn bètablokkers niet goed meer werkten; dat wil zeggen dat ik vaker pijn had. Op internet las ik dat groene thee de werking van bètablokkers zou verminderen. Is dat waar?


Groene-thee-en-bètablokkers-HIPPOAntwoord: Het drinken van groene thee zou inderdaad de werking van sommige bètablokkers kunnen verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat na het drinken van 700 ml Japanse groene thee (ongeveer 5 kopjes) per dag gedurende 2 weken, er veel minder van de bètablokker nadolol in het bloed kwam. Volgens de onderzoekers remmen stoffen in groene thee de opname van nadolol vanuit de darm. Nadolol wordt in Nederland niet veel gebruikt.

Bètablokkers die vaker in Nederland worden voorgeschreven en volgens hetzelfde principe werken als nadolol, zijn bijvoorbeeld atenolol en celiprolol. Daarbij is theoretisch gezien hetzelfde effect van groene thee te verwachten. Dit is echter nog niet onderzocht.

Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie Wageningen Universiteit
Gezondgids 2, april 2016

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200