icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Groene thee en bètablokkers

Vraag: Toen ik groene thee ging drinken, ontdekte ik dat mijn bètablokkers niet goed meer werkten; dat wil zeggen dat ik vaker pijn had. Op internet las ik dat groene thee de werking van bètablokkers zou verminderen. Is dat waar?


Groene-thee-en-bètablokkers-HIPPOAntwoord: Het drinken van groene thee zou inderdaad de werking van sommige bètablokkers kunnen verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat na het drinken van 700 ml Japanse groene thee (ongeveer 5 kopjes) per dag gedurende 2 weken, er veel minder van de bètablokker nadolol in het bloed kwam. Volgens de onderzoekers remmen stoffen in groene thee de opname van nadolol vanuit de darm. Nadolol wordt in Nederland niet veel gebruikt.

Bètablokkers die vaker in Nederland worden voorgeschreven en volgens hetzelfde principe werken als nadolol, zijn bijvoorbeeld atenolol en celiprolol. Daarbij is theoretisch gezien hetzelfde effect van groene thee te verwachten. Dit is echter nog niet onderzocht.

Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie Wageningen Universiteit
Gezondgids 2, april 2016

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020