! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Heilzame werking aspirine

Vraag: Ik lees geregeld dat uit onderzoek blijkt dat aspirine heilzame bijwerkingen kan hebben, zoals het verkleinen van de kans op darmkanker. Aspirine kost circa tien keer zo veel als paracetamol. Hoe komt het dat drogisterijketens wel een eigen, goedkoper merk paracetamol hebben, maar geen eigen merk aspirine?


aprineAntwoord: Tegenwoordig wordt acetylsalicylzuur, de werkzame stof van aspirine, vooral in een lage dosering gebruikt als ‘bloedverdunner’ na een hartaanval of beroerte. Er zijn ook aanwijzingen dat patiënten met dikkedarmkanker iets langer leven met een dagelijkse lage dosering acetylsalicylzuur. En het zou de kans op darmkanker bij gezonde mensen iets verkleinen. Toch adviseren we gezonde mensen niet om acetylsalicylzuur preventief te gaan slikken. Het tast het maagslijmvlies aan, waardoor maagzweren en maagbloedingen kunnen optreden, en het kan de werking van andere medicijnen versterken of tenietdoen.

Het gebruik van aspirine als pijnstiller is niet meer van deze tijd. Paracetamol is tegenwoordig een veiliger alternatief. Omdat er daarom nog maar weinig aspirine als pijnstiller wordt gebruikt, is het voor fabrikanten niet interessant een goedkope versie op de markt te brengen.

Adrianne Faber, apotheker-onderzoeker bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Gezondgids 6, december 2014

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200