! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

B12: spuiten of slikken?

Vraag: Ik gebruik een voedingssupplement met vitamine B12. Nu zei een neuroloog mij laatst dat B12 alleen iets oplevert als je het periodiek met een injectie binnenkrijgt. Klopt dat?


Antwoord: Er zijn verschillende ziens- en handelwijzen over het geven van vitamine B12. De ene arts kiest bij een tekort aan vitamine B12 eerder voor vitamine B12-injecties dan voor vitamine B12-tabletten. Een andere arts is wat terughoudender in het geven van injecties en zal eerder tabletten adviseren.

Het antwoord op de vraag naar het waarom van deze verschillende handelwijzen is eenvoudig: er zijn nog geen wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen over bij wie, hoe, en hoelang vitamine B12 moet worden gegeven. Wel is het duidelijk dat bij de meeste mensen een tekort aan vitamine B12 kan worden aangevuld met tabletten. Een indicatie voor een vitamine B12-tekort kan uit bloedonderzoek blijken, dat na 3 maanden moet worden herhaald. Bij de kleine groep mensen die vitamine B12 niet goed opnemen, zal dan nog een tekort blijken. Bij hen kunnen vitamine B12-injecties dan een betere optie zijn.

Mark Brueren, huisarts in Helmond
Gezondgids 3, 2018

Terug naar het overzicht
 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200