icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveelheid vitamine B12

Vraag: Diverse merken bieden producten met vitamine B12 aan. Ze zouden een aanvulling zijn voor vegetariërs en veganisten. Alleen bevat een tablet (dagdosering) van het ene merk 10 microgram en van het andere merk 100 microgram. Maakt het uit hoeveel microgram B12 ik elke dag neem?


Antwoord: Vitamine B12 is alleen aanwezig in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Voor een veganist is een supplement daarom noodzakelijk. Voor een vegetariër die voldoende zuivel en eieren eet, is een supplement meestal niet nodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 is 2,5 microgram.

Doseringen van 10 microgram (400% van de ADH) en helemaal die van 100 microgram (4000% van de ADH) kunnen misschien geen kwaad, maar zijn vooral niet nodig. Het lichaam neemt zo’n hoge dosis toch niet op.

Thomas Cammelbeeck, redacteur-onderzoeker Voeding Consumentenbond
Gezondgids 5, oktober 2017

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast ook veel adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

gezondgids-5-2018