! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Synthetische vitaminepillen

Vraag: De drogist raadde me laatst af om synthetische vitaminepillen te kopen. Die zouden niet goed door het lichaam opgenomen worden. Klopt dat?

Gepubliceerd op:4 juni 2020


Antwoord: Voedingssupplementen zijn er in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules en drankjes. Daarin zitten meestal synthetisch of industrieel geproduceerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Deze hebben dezelfde werking als vitamines en mineralen uit eten en drinken.

Tussen de opname van natuurlijke en synthetische vitamines door je lichaam zit vaak geen verschil. Behalve bij de vitamines D, B5, B6, foliumzuur en B12. Daarvan is bekend dat de synthetische vorm beter wordt opgenomen.

Bij vitamine E is het juist omgekeerd, daarvan neemt je lichaam de natuurlijke vorm beter op. Vitamine E komt in natuurlijke vorm voor in bijvoorbeeld zonnebloemolie, margarine en noten.

Rosa Rolvink, expert Voeding bij de Consumentenbond
Gezondgids 3, 2020

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200