! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vitamine A

Vraag: Ik las dat te veel vitamine A slikken schadelijk kan zijn. Zijn er ook schadelijke effecten van gezichtscrèmes met vitamine A bekend?

Gepubliceerd op:31 maart 2020


Antwoord: Er zijn verschillende varianten van (smeerbare) vitamine A, waarvan retinoïden de verzamelnaam is. De 2 bekendste zijn tretinoïne (vitamine A-zuur) en retinol. Tretinoïne werkt huidverjongend en is enkel op recept verkrijgbaar.

Retinol is een populair ingrediënt in vrij verkrijgbare antirimpelcrèmes. Deze variant is aanzienlijk minder effectief dan tretinoïne. En omdat vitamine A-crèmes huidirritatie kunnen veroorzaken, is het advies het gebruik ervan rustig op te bouwen.

Het slikken van supplementen met vitamine A wordt tijdens de zwangerschap afgeraden. Dit omdat het de kans op aangeboren afwijkingen van de foetus verhoogt als je er teveel van neemt. 

Hoewel in meerdere studies is aangetoond dat de opname van vitamine A door de huid vrijwel nihil is, wordt gebruik van medicinale crèmes met retinoïden afgeraden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Voor de cosmetische crèmes met retinoïden geldt geen medische waarschuwing, maar vermijd ze voor de zekerheid toch tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Elian Brenninkmeijer, dermatoloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Dermatologie
Gezondgids 2, 2020

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200