icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vitamine C bij een operatie

Vraag: Mijn man krijgt een hartoperatie en nu horen we dat inname van forse hoeveelheden vitamine C de overlevingskansen vergroot. Is dat zo?

Gepubliceerd op:7 december 2018


Antwoord: Een groot deel van de onderzoeken naar vitamine C gebeurt ‘in vitro’, in een laboratorium. Over het effect bij behandelingen als hartoperaties, is nog zeer weinig bekend. Maar het kan waarschijnlijk geen kwaad om voor een operatie extra vitamine C in te nemen, ook al is er geen bewijs dat dit tot een betere uitkomst leidt.

Uit onderzoek blijkt wel dat vitamine C van belang zou kunnen zijn bij de behandeling van patiënten met bloedvergiftiging en multi-orgaanfalen. Patiënten met deze levensbedreigende ziekten worden op de intensive care behandeld. Maar tot op heden zetten artsen daarvoor geen vitamine C in.

Mark Brueren, huisarts bij huisartsenpraktijk Stiphout
Gezondgids 6, december 2018

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt.
Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 3 2020 1200x1200