! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vitamine D

Vraag: Vitamine D is in vet oplosbaar lees ik nogal eens. Maar wat betekent dat? En moet ik daar rekening mee houden in de keuze voor het soort tablet, een kauw-, smelt-, zuig-, gel- of bruistablet?

Gepubliceerd op:11 februari 2021


Antwoord: Vitamines die goed oplossen in water gaan vooral in het bloed zitten. Vitamines die in vet oplosbaar zijn verzamelen zich vooral in vet- en spierweefsel. Alle vitamines zijn deels oplosbaar in water en deels in vet, maar per vitamine verschilt de verhouding. Zo heeft vitamine D de voorkeur om zich in vet- en spierweefsel te verzamelen.

Via de urine worden vitamines die in het bloed zitten uit het lichaam verwijderd. Vitamines in vet- en spierweefsel worden langzaam aan het bloed afgegeven. Wateroplosbare vitamines zijn daardoor sneller het lichaam uit dan vetoplosbare vitamines. De keuze voor het soort tablet of drank waar de vitamine in zit, heeft geen invloed op de vetoplosbaarheid.

Annemarie Trapman, apotheker bij apotheek Stevenshof, Leiden
Gezondgids 1, 2021

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200