! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vitamine K2

Vraag: Natto, Japanse gefermenteerde sojabonen, is rijk aan vitamine K2 en zou geassocieerd worden met een lager risico op hart- en vaatziekten. Klopt dat?


Antwoord: Vitamine K2, ofwel menaquinon, is een vetoplosbare vitamine die door bacteriën in de dikke darm wordt geproduceerd. Hij zit inderdaad in bepaalde levensmiddelen, zoals in gefermenteerde sojabonen. De Europese voedselautoriteit EFSA vindt dat er op basis van studies tot nu toe te weinig bewijs is om te mogen stellen dat het gebruik van vitamine K2 het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Mensen die bepaalde bloedverdunners (zoals acenocoumarol en fenprocoumon) gebruiken, moeten in elk geval oppassen. Vitamine K2 kan de werking hiervan tegengaan, wat het risico op hart- en vaatziekten bij deze mensen juist zou kunnen verhogen.

Hanneke Goossens, apotheker bij apotheek Stevenshof in Leiden
Gezondgids 6, december 2017

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200