! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Athrine bij gewrichtsklachten

Vraag: De Harvard Medical School heeft aangetoond dat type II collageen voor mij (77 jaar – kraakbeen weg uit onderrug) veel goeds kan doen. Tenminste, volgens een advertentie voor Athrine van DA drogisterij Beuken in Gulpen. Klopt dit?


athrineAntwoord: Type II collageen is rijk aan aminozuren die een rol spelen bij de vorming van kraakbeen. Type II collageen zou door contact met het immuunsysteem in de darmwand processen remmen die collageen vaak geven in het gewrichtskraakbeen. Maar het gebruik van voedingssupplementen met type II collageen voor artrose is niet aan te raden.

In een kleinschalig onderzoek bij een groepje mensen met knieartrose leken de gebruikers van type II collageen iets minder pijn te hebben dan diegenen die de artrosemiddelen glucosamine en chondroïtine hadden gebruikt. Een hard bewijs voor echte verbetering van gewrichtsklachten door type II collageen ontbreekt, laat staan voor rugklachten.

Het best is om altijd met een arts of apotheker te bespreken hoe de pijn is tegen te gaan.

Adrianne Faber, apotheker-onderzoeker bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Gezondgids 4, augustus 2015

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200