! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duivelsklauw

Vraag: In Duitse reumaklinieken zou het plantje duivelsklauw met succes worden toegepast. Hoe zit het met de geneeskracht, bijvoorbeeld als pijnbestrijding bij artrose?

Gepubliceerd op:11 februari 2021


Antwoord: Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) komt voor in zuidelijk Afrika. Er zijn aanwijzingen dat het wortelextract ervan pijnklachten bij artrose kan verminderen. De werking is niet klinisch bewezen. Het gebruik van duivelsklauw geeft weinig bijwerkingen, maar soms komen klachten als hoofdpijn, duizeligheid of diarree voor. Ook beïnvloedt het mogelijk het hartritme, de bloedstolling en de werking van een aantal medicijnen zoals bloedverdunners en medicijnen bij hartritmestoornissen.

Er is meer onderzoek nodig om dit zeker te weten. Verder is niet bekend of duivelsklauw werkzaam en veilig is bij gebruik langer dan 4 weken. Overleg voor gebruik eerst met je arts of apotheker.

Annemarie Trapman, apotheker bij apotheek Stevenshof, Leiden
Gezondgids 1, 2021

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200