! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duivelsklauw

Vraag: In Duitse reumaklinieken zou het plantje duivelsklauw met succes worden toegepast. Hoe zit het met de geneeskracht, bijvoorbeeld als pijnbestrijding bij artrose?

Gepubliceerd op:11 februari 2021


Antwoord: Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) komt voor in zuidelijk Afrika. Er zijn aanwijzingen dat het wortelextract ervan pijnklachten bij artrose kan verminderen. De werking is niet klinisch bewezen. Het gebruik van duivelsklauw geeft weinig bijwerkingen, maar soms komen klachten als hoofdpijn, duizeligheid of diarree voor. Ook beïnvloedt het mogelijk het hartritme, de bloedstolling en de werking van een aantal medicijnen zoals bloedverdunners en medicijnen bij hartritmestoornissen.

Er is meer onderzoek nodig om dit zeker te weten. Verder is niet bekend of duivelsklauw werkzaam en veilig is bij gebruik langer dan 4 weken. Overleg voor gebruik eerst met je arts of apotheker.

Annemarie Trapman, apotheker bij apotheek Stevenshof, Leiden
Gezondgids 1, 2021

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200