! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Etikettering vitamine D-pillen

Vraag: Mij is geadviseerd dagelijks 20 microgram extra vitamine D te gebruiken. Nu las ik in de Gezondgids dat de etikettering op vitaminepillen niet deugt. Hoe kom ik erachter of ik voldoende binnenkrijg?


vitamine DAntwoord: Helaas is het – anders dan ze in het laboratorium te laten testen – niet mogelijk om erachter te komen of de vitamine D-supplementen meer of minder vitamine D bevatten dan op het etiket staat. Wettelijk mag er tot 20% minder en tot 50% meer aan vitaminen inzitten dan het etiket vermeldt. Tabletten voor 20 microgram vitamine D kunnen zo minimaal 16 microgram en maximaal 30 microgram vitamine D bevatten. Dit zijn veilige marges. Vooral als het potje pillen (ver) over de datum is, bestaat de kans dat er minder vitaminen inzitten dan het etiket vermeldt.

Antje Houmes, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 4, augustus 2015

Lees ook:
Hoe voorkom je een vitamine D-tekort?
11x vraag en antwoord over Vitamine D (pdf)

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200