Wanneer je onze website bezoekt kunnen we informatie over je bezoek verzamelen door het plaatsen van cookies. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd, uit deze cookies kunnen we geen persoonlijke gegevens herleiden. Overige cookies die herleidbare gegevens bevatten plaatsen we alleen met jouw toestemming. We delen jouw persoonsgegevens nooit met derden, maar derden kunnen wel toegang tot jouw persoonsgegevens krijgen als je toestemming geeft voor hun cookies.
Vraag: Er zijn drie omega 3-vetzuren: ALA en de vetzuren EPA en DHA. Waarom worden vooral de laatste twee in capsules of andere supplementen gestopt?
Antwoord: Er zijn sterke aanwijzingen dat het innemen van de omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) enige bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten. EPA en DHA zitten niet ruim in onze voeding. Een derde omega 3-vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur) komt iets ruimer in onze voeding voor, en ons lichaam kan daaruit zelf EPA en DHA maken. Maar het is niet zeker of die ombouw in voldoende mate gebeurt. Daarom kun je het best proberen voldoende EPA en DHA binnen te krijgen via vis of via een supplement.
Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond Gezondgids 1, februari 2015