icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Reactie tussen ijzer en calcium

Vraag: Als je bijvoorbeeld vanwege bloedarmoede ijzerpillen moet slikken, mag dat niet tegelijk met melk, yoghurt en andere calciumrijke producten. IJzer en calcium reageren op elkaar. Maar als je multivitaminetabletten slikt, krijg je wel tegelijk calcium en ijzer binnen. Hoe zit dat dan?


Antwoord: Calcium kan de opname van ijzer remmen, maar in de dagelijkse praktijk gebeurt dit niet of nauwelijks. Onze gevarieerde voeding bevat zowel voedingsstoffen die de opname van ijzer stimuleren als stoffen die de ijzeropname kunnen remmen. Ook als ijzer in een multivitaminetablet zit waarin ook calcium zit, kan je lichaam het ijzer gewoon opnemen. Om er helemaal zeker van te zijn dat het ijzer uit de pil door het lichaam wordt opgenomen, is de pil het best in te nemen met water.

Een gevarieerde voeding volgens de richtlijnen voor goede voeding levert voldoende vitaminen en mineralen. Slechts een paar risicogroepen is aan te bevelen vitaminesupplementen te gebruiken. Mocht je supplementen innemen, let er dan op niet meer dan één keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te gebruiken.

Roy van der Ploeg, woordvoerder Voedingscentrum
Gezondgids 1, februari 2014

Lees ook:
Veelgestelde vragen over voedingssupplementen
Extra vitamines of mineralen nodig?

Terug naar het overzicht

 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Webwinkel Gezondgids 4 2020 1200x1200