icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Sleep Juice bij slecht slapen

Vraag: Omdat ik een erg slechte slaper ben, wil ik rond 2.00 uur ’s nachts nog weleens een lepeltje Sleep-Juice innemen. Dit bevat zeven kruiden en doxylamine en is via internet te koop. Kan ik dit veilig gebruiken?


Slechte-slaper-HIPPOAntwoord: Sleep-Juice bevat een antihistaminicum, doxylamine: oorspronkelijk ontwikkeld als middel bij allergie. Omdat het ook sufheid als bijwerking heeft, wordt het hier al geruime tijd niet meer voor gebruikt. Maar fabrikanten van zelfzorgproducten gebruiken deze bijwerking juist om het als slaapmiddel te verkopen. Maar of het de slaap daadwerkelijk verbetert, is nooit wetenschappelijk onderzocht. Het versuffende effect van doxylamine neemt af naarmate je het langer dan een aantal dagen gebruikt. Het kan bijwerkingen geven als duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid en moeilijk kunnen uitplassen.

In Sleep-Juice zit een relatief lage dosering doxylamine, de kans op bijwerkingen zal daardoor niet groot zijn. Wel loop je de kans op sufheid als je een dosis midden in de nacht inneemt. Dit komt door de lange werkingsduur. Ik raad het gebruik van Sleep-Juice niet aan. Betrouwbare informatie over slaapproblemen vind je op: www.thuisarts.nl/slaapproblemen

Adrianne Faber, apotheker-onderzoeker bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Gezondgids 2, april 2015

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200