icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Vitamine B tegen muggensteken

Vraag: Er zijn deze zomer veel muggen. Nu hoor ik van een vriendin dat het slikken van vitamine B muggenbeten voorkomt. Is dat zo?


Muggen-HIPPOAntwoord: Een veelgenoemd huismiddel tegen muggenbeten is inderdaad het slikken van een vitamine B-supplement. De logica hiervan is dat een hoge dosering vitamine B van invloed is op de geur die ons lichaam verspreidt. En van muggen is bekend dat ze zich laten leiden door geuren. De veronderstelling is dat muggen hun neus ophalen voor het vitamine B-geurtje. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit verband niet aangetoond. Toch het proberen waard, want baat het niet dan schaadt het niet? Dat gaat niet helemaal op, aangezien een structureel hoge dosering van bijvoorbeeld vitamine B6 neurologische klachten kan veroorzaken.

De beste bescherming tegen muggen blijft het bedekken van het lichaam, slapen onder een klamboe en het smeren van een antimuggenmiddel met minimaal 20% DEET.

Thomas Cammelbeeck, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 4, augustus 2014

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020