icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Ymea bij overgangsklachten

Vraag: Klopt het dat na een paar maanden gebruik van Ymea Dag & Nacht tegen overgangsklachten gewenning optreedt? En wat zit er eigenlijk in dit product?


overgangAntwoord: Van geen enkel vrij verkrijgbaar middel tegen overgangsklachten is aangetoond dat het minder klachten geeft dan een neppil (placebo). Ze bestaan vaak uit fyto-oestrogenen, vitaminen en/of zilverkaarsextracten. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen met een oestrogeenachtige (hormonale) werking. Zilverkaars (Cimicifuga racemosa, black cohosh) zit als meestgebruikte product ook in Ymeatabletten. Daarnaast zitten in deze producten verscheidene plantenextracten en vitaminen. Zo bevatten de Ymea dag- en nachtcapsules extracten van de planten yam, melisse, hop en monnikspeper. In de nachtcapsule zit ook 0,1 mg van het lichaamseigen ‘slaaphormoon’ melatonine. Deze dosering is echter zo laag dat er waarschijnlijk geen effect van te verwachten is.

De meeste stoffen in de vrij verkrijgbare middelen hebben geen of milde bijwerkingen zoals maagklachten. Wel zijn er enkele meldingen van leverschade na het gebruik van zilverkaars. Bovendien zijn de langetermijneffecten van dit soort middelen onbekend. Om die reden raad ik het gebruik ervan niet aan.

Adrianne Faber, apotheker-onderzoeker bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Gezondgids 1, februari 2014

Meer over de overgang:
De overgang is een belangrijke fase is in het leven van een vrouw. In het boek Greep op de overgang wordt ingegaan op een groot aantal vragen en gezondheidskwesties die in deze periode kunnen spelen.

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020