icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Terugvordering kosten bij zorgverzekeraar

Vraag: In de Gezondgids stond dat zorgverzekeraar CZ in het ongelijk is gesteld, omdat hij medicijnen met medische noodzaak ten onrechte niet vergoedde. CZ moest alsnog betalen. Is het mogelijk om de kosten die CZ afgelopen jaren ten onrechte niet vergoedde, terug te vorderen?


Antwoord: Dit is niet per se mogelijk. Het betrof een individuele zaak, waarbij geen algemene uitspraak is gedaan voor dergelijke gevallen. Wie in een soortgelijke situatie zit, moet zelf bij de zorgverzekeraar een herbeoordeling aanvragen. De verzekeraar wint dan advies in over de medische noodzaak bij een arts of ander medisch adviseur. Oordeelt de verzekeraar alsnog dat er geen sprake is van medische noodzaak, terwijl de arts dit wel vindt, dan kun je naar de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen stappen.

Ramona de Jong, expert Zorg, Consumentenbond
Gezondgids 3, juni 2016

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200