! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afspoelen conserven

Vraag: Veranderen de voedingswaarden als ik conserven als kapucijners afspoel met water? Krijg ik daardoor bijvoorbeeld minder zout en suiker binnen dan op het etiket staat?

Gepubliceerd op:4 oktober 2019


Antwoord: Aan groenten en peulvruchten in blik en glas wordt vaak water toegevoegd, de zogenoemde opgiet. Hieraan kan ook zout en/of suiker zijn toegevoegd. Als je in de opgiet bewaarde producten afspoelt, spoel je het zout en de suiker weg die in het aanhangende vocht zitten.

De voedingswaarden die op het etiket van bijvoorbeeld kapucijners in glas en blik staan, zijn de waarden van het uitgelekte product. Aan de kapucijners zit – na het uitlekken – nog een klein laagje aanhangend vocht. Spoel je ze na het uitlekken nog even af met water, dan spoel je dat laagje aanhangende vocht ook weg en zul je iets minder zout en suiker innemen. Hoeveel minder is lastig te zeggen, omdat de kapucijners al wat van de opgiet (en dus het zout en suiker dat daarin zit) hebben opgenomen.

Jasper de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum
Gezondgids 5, 2019

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200