icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Afspoelen conserven

Vraag: Veranderen de voedingswaarden als ik conserven als kapucijners afspoel met water? Krijg ik daardoor bijvoorbeeld minder zout en suiker binnen dan op het etiket staat?

Gepubliceerd op:4 oktober 2019


Antwoord: Aan groenten en peulvruchten in blik en glas wordt vaak water toegevoegd, de zogenoemde opgiet. Hieraan kan ook zout en/of suiker zijn toegevoegd. Als je in de opgiet bewaarde producten afspoelt, spoel je het zout en de suiker weg die in het aanhangende vocht zitten.

De voedingswaarden die op het etiket van bijvoorbeeld kapucijners in glas en blik staan, zijn de waarden van het uitgelekte product. Aan de kapucijners zit – na het uitlekken – nog een klein laagje aanhangend vocht. Spoel je ze na het uitlekken nog even af met water, dan spoel je dat laagje aanhangende vocht ook weg en zul je iets minder zout en suiker innemen. Hoeveel minder is lastig te zeggen, omdat de kapucijners al wat van de opgiet (en dus het zout en suiker dat daarin zit) hebben opgenomen.

Jasper de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum
Gezondgids 5, 2019

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200