icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bestanddelen van kaas

Vraag: Zowel bij vegetarisch eten als voor op brood komt geregeld kaas voor als ‘gezonde’ keus. Maar is kaas niet juist erg ongezond? De bestanddelen zijn immers dierlijk vet en zout. 


kaasAntwoord: Kaas is inderdaad niet zonder meer een gezonde keus. Wel is het al te simpel levensmiddelen te scheiden in gezond en ongezond. Wie kaas met mate eet, kan toch gezond eten. Verzadigd vet is een onhandige eigenschap van kaas omdat wij daar vaak al veel van binnenkrijgen. Kaas bevat daarnaast relatief veel zout. Gelukkig hebben kaasmerken als Leerdammer en Maaslander het zoutgehalte weten te verlagen. Verder bevat kaas aardig wat eiwit en zit er vitamine B12 in, wat van belang kan zijn voor mensen die geen vlees eten. Ook is hij rijk aan vitamine A en B2, selenium en mineralen als calcium en fosfor.

Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 1, februari 2015

Lees ook:
Welke plak kaas pakt goud?
Gezond broodbeleg

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast ook veel adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

gezondgids-5-2018