Wanneer je onze website bezoekt kunnen we informatie over je bezoek verzamelen door het plaatsen van cookies. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd, uit deze cookies kunnen we geen persoonlijke gegevens herleiden. Overige cookies die herleidbare gegevens bevatten plaatsen we alleen met jouw toestemming. We delen jouw persoonsgegevens nooit met derden, maar derden kunnen wel toegang tot jouw persoonsgegevens krijgen als je toestemming geeft voor hun cookies.
Vraag: Zowel bij vegetarisch eten als voor op brood komt geregeld kaas voor als ‘gezonde’ keus. Maar is kaas niet juist erg ongezond? De bestanddelen zijn immers dierlijk vet en zout.
Antwoord: Kaas is inderdaad niet zonder meer een gezonde keus. Wel is het al te simpel levensmiddelen te scheiden in gezond en ongezond. Wie kaas met mate eet, kan toch gezond eten. Verzadigd vet is een onhandige eigenschap van kaas omdat wij daar vaak al veel van binnenkrijgen. Kaas bevat daarnaast relatief veel zout. Gelukkig hebben kaasmerken als Leerdammer en Maaslander het zoutgehalte weten te verlagen. Verder bevat kaas aardig wat eiwit en zit er vitamine B12 in, wat van belang kan zijn voor mensen die geen vlees eten. Ook is hij rijk aan vitamine A en B2, selenium en mineralen als calcium en fosfor.
Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond Gezondgids 1, februari 2015