icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Brood bakken met bakpoeder

Vraag: Ik bak mijn brood graag zelf. Maar is brood bakken met bakpoeder wel gezond? Hoe zorg ik ervoor dat er niet te veel zout in mijn brood komt?

Brood-bakken-HIPPOAntwoord: Bakpoeder en baksoda zijn rijsmiddelen die als alternatief voor gist gebruikt worden. Beide bevatten de stof natriumbicarbonaat, die door een chemische reactie tijdens het bakken zorgt voor het vrijkomen van CO2, een gas dat het baksel luchtig maakt.

Baksoda is puur natriumbicarbonaat, bakpoeder is natriumbicarbonaat met een voedingszuur en zetmeel. Net als zout (natriumchloride) bestaan bakpoeder en baksoda voor een (substantieel) deel uit natrium. Een zakje bakpoeder van 15 gram, een normale hoeveelheid voor in een brood, bevat bijna 7 gram zout. Het zoutgehalte van een brood gebakken met bakpoeder is daardoor vergelijkbaar met dat van een brood uit de winkel. Omdat te veel zout slecht is voor hart en bloedvaten, is het dus goed om te realiseren dat bij het gebruik van baksoda en bakpoeder het zoutvaatje in de kast kan blijven. Zelf de hoeveelheid zout bepalen? Kies dan voor gist. 

Nelleke Polderman, expert Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 3, juni 2014

Lees ook: 
Zout in brood (pdf)

Terug naar het overzicht