icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Diepvriesfruit

Vraag: Kan ik diepvriesfruit ontdooid eten of moet ik het fruit eerst verwarmen tot 100 graden om alle bacteriën te doden?

Gepubliceerd op:8 februari 2019


Antwoord: Het is bekend dat zacht fruit, zoals frambozen en blauwe bessen, besmet kan zijn met het norovirus of het hepatitis A-virus. Het norovirus kan braken en diarree veroorzaken. Door besmetting met het hepatitis A-virus kan de lever ontstoken raken en misselijkheid, verminderde eetlust en vermoeidheid veroorzaken. Vorig jaar kregen Zweedse consumenten hepatitis na het eten van Poolse diepvriesaardbeien. Het hepatitis A-virus overleeft zelfs bij zeer lage temperaturen, zoals in de diepvries.

Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten. Bijvoorbeeld voor gebruik in een smoothie. Dit is met name voor kwetsbare groepen van belang.

Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum
Gezondgids 1, 2019

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200