icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Fruit pureren

Vraag: Bij het pureren van appels in een blender verandert de kleur. Volgens mij komt dit door oxidatie, waardoor het vitamine C-gehalte aanmerkelijk afneemt. Is pureren in een blender daarom af te raden?

Gepubliceerd op:6 december 2019


Antwoord: Nee, want een tekort aan vitamine C komt zelden voor. Volwassenen hebben dagelijks 75 mg vitamine C nodig, een hoeveelheid die goed uit de dagelijkse voeding te halen is. In een blender treedt inderdaad verlies van vitamine C op door oxidatie, maar dit gebeurt ook als je fruit snijdt of raspt.

Fabrikanten van blenders verkopen ook zogeheten vacuümblenders, die voorafgaand aan het blenden lucht uit de mengkom zuigen. Uit onze laboratoriumonderzoeken blijkt dat dan minder verkleuring en dus minder vitamine C-verlies optreedt. Maar je kunt ook gewoon een scheutje citroen- of sinaasappelsap toevoegen, want in een zuur milieu blijft vitamine C relatief goed intact.

Brigitte van der Bent, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 6, 2019

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200