! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fruit pureren

Vraag: Bij het pureren van appels in een blender verandert de kleur. Volgens mij komt dit door oxidatie, waardoor het vitamine C-gehalte aanmerkelijk afneemt. Is pureren in een blender daarom af te raden?

Gepubliceerd op:6 december 2019


Antwoord: Nee, want een tekort aan vitamine C komt zelden voor. Volwassenen hebben dagelijks 75 mg vitamine C nodig, een hoeveelheid die goed uit de dagelijkse voeding te halen is. In een blender treedt inderdaad verlies van vitamine C op door oxidatie, maar dit gebeurt ook als je fruit snijdt of raspt.

Fabrikanten van blenders verkopen ook zogeheten vacuümblenders, die voorafgaand aan het blenden lucht uit de mengkom zuigen. Uit onze laboratoriumonderzoeken blijkt dat dan minder verkleuring en dus minder vitamine C-verlies optreedt. Maar je kunt ook gewoon een scheutje citroen- of sinaasappelsap toevoegen, want in een zuur milieu blijft vitamine C relatief goed intact.

Brigitte van der Bent, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 6, 2019

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200