icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gaan vitamines en mineralen in groenten verloren door het roosteren?

Vraag: De laatste tijd maak ik regelmatig soep van geroosterde groenten, zoals paprika, bleekselderij en tomaten. De groenten rooster ik ongeveer 25 minuten in de oven. Dat zorgt voor een heerlijke smaak, maar gaan de vitaminen en mineralen niet verloren door het roosteren?

   

Antwoord: Over mineralen en spoorelementen hoef je je geen zorgen te maken. Die kunnen goed tegen verhitting en gaan niet verloren door het grillen. Vitaminen in de groenten echter wel. Over het algemeen geldt dat hoe langer ze worden verhit en hoe meer ze worden versneden, hoe meer vitaminen er verloren gaan. Al verdwijnen ze niet helemaal: er blijft wel een deel van de vitaminen aanwezig. Het advies is om te variëren. Zo krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. Eet dus zowel gegrilde, rauwe als kort gekookte groenten. En kook in weinig water, omdat vitaminen en mineralen bij koken in water deels verdwijnen.

Astrid Postma-Smeets, senior voedingskundige bij het Voedingscentrum
Gezondgids 4, augustus 2017

Terug naar het overzicht