icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Gaan vitamines en mineralen in groenten verloren door het roosteren?

Vraag: De laatste tijd maak ik regelmatig soep van geroosterde groenten, zoals paprika, bleekselderij en tomaten. De groenten rooster ik ongeveer 25 minuten in de oven. Dat zorgt voor een heerlijke smaak, maar gaan de vitaminen en mineralen niet verloren door het roosteren?

Antwoord: Over mineralen en spoorelementen hoef je je geen zorgen te maken. Die kunnen goed tegen verhitting en gaan niet verloren door het grillen. Vitaminen in de groenten echter wel. Over het algemeen geldt dat hoe langer ze worden verhit en hoe meer ze worden versneden, hoe meer vitaminen er verloren gaan. Al verdwijnen ze niet helemaal: er blijft wel een deel van de vitaminen aanwezig. Het advies is om te variëren. Zo krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. Eet dus zowel gegrilde, rauwe als kort gekookte groenten. En kook in weinig water, omdat vitaminen en mineralen bij koken in water deels verdwijnen.

Astrid Postma-Smeets, senior voedingskundige bij het Voedingscentrum
Gezondgids 4, augustus 2017

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast ook veel adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

gezondsgids-5-2017