! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Is ontbijten belangrijk?

Vraag: Ik dacht altijd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar laatst vertelde iemand me dat dit niet klopt. Hoe zit het?


Ontbijt-HIPPOAntwoord: Dat het ontbijt overslaan geen goed idee is, lijkt een waarheid als een koe. Ook al is het nog helemaal niet duidelijk dat dit ongezond is. Veel onderzoek is er niet naar gedaan en de onderzoeken die er zijn, spreken elkaar tegen. Dat bijvoorbeeld de kilo’s eraan vliegen als je niet ontbijt, staat dus niet vast. Wel zijn er aanwijzingen dat de concentratie iets beter is na het eten van een ontbijt. Maar een kop koffie op de lege maag werkt ook concentratieverhogend.

De valkuil van niet-ontbijten is later op de ochtend gaan snacken. Wie hier gevoelig voor is, kan beter zorgen voor een gezond ontbijt. Denk aan veel vezels en niet veel suiker en verzadigd vet. Producten als muesli en havermout, maar ook een volkorenboterham met mager vleesbeleg, zoals kip, zijn een goede keus.

Thomas Cammelbeeck, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 5, oktober 2014

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200