icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Knoflook bewaren in olie

Vraag: Er wordt gewaarschuwd geen knoflookteentjes in een pot met olie te bewaren vanwege het risico op botulisme. Is dat terecht en geldt hetzelfde voor feta?

   Gepubliceerd op:6 februari 2024

Antwoord: Clostridium botulinum is een bacterie die leeft in een omgeving zonder zuurstof. Hij kan de gevaarlijke gifstof botulinum aanmaken. In een pot knoflookteentjes in olie zit weinig zuurstof. Als je die langere tijd bij kamertemperatuur bewaart, kan de gifstof ontstaan. Daarom is het advies om zelf ingemaakte knoflook in olie maximaal 4 dagen in de koelkast bij 4 °C te bewaren. Of vries de pot na het inmaken direct in.

Producten die je in de winkel koopt, zoals feta in olie, zijn veilig. Ze zijn voldoende verhit, waardoor de bacterie niet kan overleven.

Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum
Gezondgids 1, 2024

Terug naar het overzicht