icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Minder artrose door (soja)melk

Vraag: ‘Minder artrose door melk’, luidt de kop van een nieuwsbericht in de Gezondgids van juni. Geldt dat ook voor artrose in de vingers en voor sojamelk?


artroseAntwoord: Het onderzoek waar het nieuwsbericht aan refereert, is slechts een eerste aanwijzing dat melk mogelijk een positief effect heeft op artrose in de knie. Baat het niet, het schaadt ook niet. Het effect is het grootst bij één glas melk per dag. Meer onderzoek moet uitwijzen of het positieve effect van melk op knieartrose standhoudt, welke stof in melk hiervoor verantwoordelijk is en of het effect ook bestaat voor artrose in bijvoorbeeld vingers. 

Aangezien sojamelk dusdanig anders van samenstelling is dan koemelk, is het onwaarschijnlijk dat sojadrink (zoals sojamelk officieel heet) ook een mogelijk gunstig effect heeft op artrose. 

Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 5, oktober 2014

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200