! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minder artrose door (soja)melk

Vraag: ‘Minder artrose door melk’, luidt de kop van een nieuwsbericht in de Gezondgids van juni. Geldt dat ook voor artrose in de vingers en voor sojamelk?


artroseAntwoord: Het onderzoek waar het nieuwsbericht aan refereert, is slechts een eerste aanwijzing dat melk mogelijk een positief effect heeft op artrose in de knie. Baat het niet, het schaadt ook niet. Het effect is het grootst bij één glas melk per dag. Meer onderzoek moet uitwijzen of het positieve effect van melk op knieartrose standhoudt, welke stof in melk hiervoor verantwoordelijk is en of het effect ook bestaat voor artrose in bijvoorbeeld vingers. 

Aangezien sojamelk dusdanig anders van samenstelling is dan koemelk, is het onwaarschijnlijk dat sojadrink (zoals sojamelk officieel heet) ook een mogelijk gunstig effect heeft op artrose. 

Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond
Gezondgids 5, oktober 2014

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200