icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Seleenvergiftiging door paranoten

Vraag: Ik las dat het eten van meer dan vier paranoten per dag kan leiden tot een seleenvergiftiging. Toch wordt er niet voor gewaarschuwd op de verpakking. Hoe zit dat?


Antwoord: De aanvaardbare veilige bovengrens, waarbij geen risico is te verwachten, is 300 microgram seleen per dag. Bij 5 paranoten (15 gram) per dag blijf je onder deze veilige grens, ook al zijn er geen aanwijzingen voor een seleenvergiftiging bij een handje paranoten (25 gram) per dag.

Bij de gevallen van vergiftiging die bekend zijn, was er gedurende langere tijd veel meer dan een handje paranoten per dag gegeten. Waarschijnlijk wordt er niet gewaarschuwd voor een seleenvergiftiging, omdat mineraalvergiftigingen zo goed als nooit voorkomen bij een gevarieerd en redelijk volwaardig voedingspatroon.

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid, Voedingscentrum
Gezondgids 2, april 2017

Lees ook:
Test bewerkte noten (pdf, alleen voor leden)

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020