Wanneer je onze website bezoekt kunnen we informatie over je bezoek verzamelen door het plaatsen van cookies. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd, uit deze cookies kunnen we geen persoonlijke gegevens herleiden. Overige cookies die herleidbare gegevens bevatten plaatsen we alleen met jouw toestemming. We delen jouw persoonsgegevens nooit met derden, maar derden kunnen wel toegang tot jouw persoonsgegevens krijgen als je toestemming geeft voor hun cookies.
Vraag: Eens in de week eten wij tofu. Nu heb ik gelezen dat je bij een trage werking van de schildklier beter geen sojaproducten kunt gebruiken. Klopt dat? Wat kun je eigenlijk het best eten om de werking van de schildklier te bevorderen?
Antwoord: De schildklier maakt hormonen aan die de stofwisseling stimuleren. Als dit orgaan te weinig hormonen aanmaakt, vertraagt dat de stofwisseling, met gewichtstoename en moeheid tot gevolg. Vroeger was jodiumtekort hier vaak de oorzaak van. Dat is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk, tenzij je weinig brood of zout eet waar jodium in zit. De boosdoener is nu meestal een zeldzame auto-immuunziekte, de ziekte van Hashimoto. In totaal heeft slechts 1,5% van de bevolking last van een traag werkende schildklier. Medicinaal is dit aardig aan te pakken, maar met voeding is het niet te verhelpen. Wel is het goed rekening te houden met soja, want dat bevat een hormonale stof die de werking van de schildklier mogelijk kan vertragen. Hoewel niet bewezen, is het voor mensen met een vertraagde schildklierwerking verstandig terughoudend te zijn met het gebruiken van soja. Zo adviseert ook het RIVM. Voor anderen is soja een prima eiwitbron.
Thomas Cammelbeeck, redacteur-onderzoeker Voeding, Consumentenbond Gezondgids 3, juni 2014